rujna 10, 2010

Što je dom? Što je stil?


Jučer u školici smo između ostalog obrađivali temu dnevnog boravka i njegovu ulogu u interijeru stana, stilovima namještanja, utjecaju osobnosti vlasnika na izgled i funkcionalnost prostora itd.
Prof. je spomenula svoju prijateljicu koja je za 20.000 kn opremila skoro cijeli stan od 60 kvadrata (keramika nije dirana) i da izgleda fantastično. Zvuči nevjerojatno, ali vjerujem da stil ne ovisi o količini novca s kojim raspolažemo i da je ključ kreiranja udobnog i relaksirajućeg prostora povjerenje u vlastit sud, jer vrlo često se pokaže da mašta i dosjetljivost daju najbolje rezultate.Nagledala sam se dosta stanova u koja su ulupana sredstva i vrhunski su opremljena, ali im nedostaje onaj personal touch koji čini dom udobnim i ugodnim.

I tako sam se našla u razmišljanjima tipa što meni predstavlja moj dom?
Odgovor bi bio da je to moj privatni prostor koji mi dozvoljava da u potpunosti izrazim samu sebe i koji zapravo predstavlja produžetak moje osobnosti, to je prostor u kojem se najbolje osjećam, prvo: jer sam okružena ljudima koji su mi najvažniji na svijetu, drugo: jer moj dom predstavlja ideje rođene u mojoj glavi koje sam materijalizirala u svrhu ugodnijeg i udobnijeg boravka u njemu. Moj dom sam ja, on podržava moj identitet i pomaže mi biti ja.

Stoga ću vam sada prezentirati par fotki prije/poslije koje su me oduševile i samo potvrdile onu tezu da mašta i dosjetljivost daju najbolje rezultate. Uživajte drage moje u slikicama i u vikendu!!!!

Pitanje za vas ili trick question: Što je za vas dom ?



                                                                                    

4 komentara:

  1. Potpuno se slažem sa tvojim razmišljanjem. Bila sam u dosta sveže renoviranih stanova na čije je sređivanje utrošena ogromna hrpa novca. Na žalost, svi su izgledali isto - kao da sam u nekom modernom poslovnom prostoru ili kafeu...
    Bez zrnca topline i osobenosti kuća ne može da bude dom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Što je za mene dom? Nikako ne bih upotrijebila izraz "prostor", jer moj dom to sam JA, moj dom to smo MI - moja obitelj, moj dom je naše utočište, naša sigurnost, ono što samo mi znamo, moj dom je moj mir, moja duša isprepletena s dušama mog muža i moje djece. Moj dom je mjesto gdje mogu sve što hoću, gdje se ne trebam sramiti, skrivati....
    Potpuno se slažem s tobom da mnogo novaca potrošenih na uređenje ne donosi najbolji rezultat. Iz iskustva, upravo takvi stanovi odaju dojam hotela, hladnoće, sterilnosti ili prenakičenosti....
    Sve što radite u svom domu neka bude dio vas!
    Uživaj u školici i dalje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo za tebe!!!
    Znaš što mi je posebno lijepo - stolice!!!!
    Dom su za mene osobne stvari, sitnice koje volim i koje čine da unutrašnjost prostora bude dio mene i moje obitelji, odraz naše osobnosti i kamo god da pođemo ako se okružimo tim vlastitim stvarima opet smo kod kuće!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  4. slazem se i ja sa vec svim napisanim. nije bitno koliko će čovjek novca potrosit ako taj dom neće imat toplinu,ako će bit premoderan i hladan to po meni nije dom.

    dom je nase okruzenje,sve one male sitnice sto ga čine ugodnijim i toplijim pa bilo da je riječ o buketu cvijeća koji smo ubrali u šetnji,nesto sto smo sami napravili,svojim rukama ukrasili.

    OdgovoriIzbriši